skip to Main Content
Patient: Den Digitale Afvejning Er Meget Nemmere Og Meget Mere Præcis

Patient: Den digitale afvejning er meget nemmere og meget mere præcis

Søren Tang Christensen på 67 år benytter Measurelet Input og Output fast hver tredje måned. Her er han indlagt over to døgn på Afdelingen for Tarmsvigt og Leversygdomme på Rigshospitalet for at få monitoreret sit væskeregnskab. I dag foretrækker Søren Tang Christensen den digitale afvejning frem for den manuelle.

Da Measurelet Output blev introduceret på Afdelingen for Tarmsvigt og Leversygdomme på Rigshospitalet i 2019, var Søren Tang Christensen en af de første patienter til at afprøve den digitale afvejning.

Søren Tang Christensen, der i dag er 67 år, har siden 2011 levet med stomi og får parenteral ernæring (PE). Han spiser normalt, men kan ikke holde maden i sig, så efter hvert måltid, kaster han op.

Søren Tang Christensens tilstand betyder, at han i dag er indlagt på Afdelingen for Tarmsvigt og Leversygdomme hver tredje måned, hvor han er på væskeregnskab over to døgn. Gennem årene har han både afprøvet den manuelle afvejning af urin, afføring og opkast og den digitale løsning Measurelet Output.

case m Søren Tang Christensen

Nemt og mindre ubehag

Measurelet Output består af en specialdesignet vægt, hvor bækkenet placeres. Afvejningen registreres på en tablet, hvor patienten selv registrerer typen af output. Derefter sendes aflæsningen direkte ind i patientjournalen, og bækkenet kan kasseres.

”Det er alletiders. Det er meget nemmere, meget mere præcist og mere hygiejnisk at bruge Measurelet Output end den manuelle afvejning. Du sætter bare bækkenet på vægten og trykker o.k. på skærmen, og så er det registreret. Nu er jeg fri for at have næsen helt ned i bækkenet for overhovedet at kunne aflæse tallene indeni. Det sætter jeg stor pris på, at jeg nu slipper for. Og så er det i øvrigt meget nemmere om natten, hvor jeg er fri for at tænde en masse lys,” fortæller Søren Tang Christensen.

Alle vinder på det

Søren Tang Christensen har altid selv klaret langt de fleste afvejninger, fordi han selv kan og i øvrigt har rigtig god tid til det hen over de to døgn, hvor han er på afdelingen for at få monitoreret væskebalancen.

Da han får væske hen over natten, skal han op at tisse op til 6 gange. Hen over et helt døgn skal han på toilettet op til 20 gange pga. opkast, urin og tømning af sin stomipose. I den henseende kan han godt se en god logik i, at han som patient kan klare afvejningen selv.

”Det er helt vildt, hvor mange gange en sygeplejerske ville skulle gå ind til mig, hvis hun skulle stå for alle afvejninger. Så kunne hun ikke nå ret mange andre patienter. Det er overhovedet ikke været svært selv at gøre – kun hvis man er dårlig, men så er alt jo svært.”

Ifølge Søren Tang Christensen har teknikken indimellem drillet lidt, men han oplever, at fordelene klart opvejer lidt teknisk bøvl.

”Det har jo været på forsøgsbasis i starten, og så må man forvente, at det vil drille lidt. Så nulstiller jeg bare og starter op igen. Det er ikke noget, der er det store i.”

input Measurelet Input

Monitorerer også drikkevarer med vægt

Senest er Søren Tang Christensen også begyndt at afveje alt, hvad han drikker. Det foregår via Measurelet Input, som i samspil med data fra Measurelet Output kan levere et samlet billede af væskebalancemålingen. På samme måde som Measurelet Output afvejer han drikkevarer på en vægt. Når han er færdig, fratrækkes emballage og evt. resterende væske.

”Her kan vi tage højde for forskellige slags emballage. Det er meget mere præcist. Min opfattelse er, at sygeplejerskerne før bare trak en ca. vægt fra ud fra en vurdering, men det kan næppe være særligt præcist at gøre på øjemål, når der var forskellige kopper og måske væske tilbage i koppen. Så det er en væsentlig forbedring, vil jeg tro.”

databehandleraftaleSøren Measurelet Toilet

Toilettet er genialt

Measurelet Toilet, som sidste år fik en CE-mærkning, er blevet installeret på flere danske hospitaler. Med det intelligente toilet automatiseres målingen og registreringen af output 100%. Toilettet fungerer som Measurelet Output, men patienten skal ikke længere benytte et bækken til afvejningen. Patienten skanner sig i stedet ind med et armbånd og går på toilettet, som man normalt ville gøre. Herefter sender toilettet automatisk data til patientjournalen.

Søren Tang Christensen har endnu ikke afprøvet toilettet. Men som patient har han en klar holdning til produktet:

”Det er godt nok smart. Det er faktisk genialt. Det lyder også til at være meget mere hygiejnisk, og så slipper man for at rende frem og tilbage til et skyllerum, som man har gjort tidligere.”

Fakta: Væskeregnskab kan foregå i patientens eget hjem

Søren Tang Christensen er indlagt hver gang, han er på væskeregnskab. Med Measurelet Input og Measurelet Output vil det være muligt at foretage disse registreringer i eget hjem. Produkterne er designet til at kunne bringes med patienten hjem i en mindre kuffert, mens den digitale registrering vil fortsat kunne aflæses og følges i realtid på afdelingen.

Alt dette skal naturligvis kun foregå efter en faglig vurdering. Der kan sagtens være andre grunde til, at den enkelte patient bør være indlagt under monitoreringen.

 

Back To Top

Skal vi digitalisere væskeregnskabet med store gevinster?